OTÁZKY K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE
1. Autorské právo
Autorské právo evropské a anglosaské, copyright.
Autorská díla a jejich ochrana, kolektivní správci v ČR.
Autorská práva osobnostní a jejich prodej, majetková práva a licence, typologie a formáty licencí uměleckých děl ve vztahu k trhu s uměním.
2. Produkce
Produkční a producent, vymezení oblastí činnosti producenta.
Klíčové kompetence profese produkčního, sestavení produkčního týmu a způsoby jeho práce.
Hlavní zásady a pravidla produkční činnosti.
Jistoty, nejistoty a rizika práce produkčního.
3. Projekt
Smysl a poslání projektu, jeho dopady a cíle.
Definice základních parametrů projektu.
Vedení projektu, management projektu, způsob organizace.
Realizace projektu, jeho náplň a harmonogram.
Způsoby průběžného hodnocení a vyhodnocení projektu.
4. Financování projektů v umělecké oblasti
Způsoby financování, vlastní a cizí zdroje, vícezdrojové financování, příspěvky, dotace a způsoby nakládání s těmito zdroji.
Fundraising, merchandising, dary a mecenášství, granty, sbírky, crowdfunding a sponzoring.
5. Produkce výstav a veletrhů
Historie výstav a veletrhů, jejich typologie a klasifikace.
Specifika přípravy a realizace výstavy v umělecké oblasti.
Úkoly produkčního týmu a jeho podoba.
Technologie a vhodné způsoby prezentace v oblasti veletrhů a výstav.
Zásady propagace akce. Způsoby financování akce.
6. Produkce festivalů a koncertů
Typologie festivalů, jejich klasifikace a historie.
Specifika přípravy festivalů a koncertů z hlediska obsahu, prostoru, času.
Současné trendy a inovace při realizaci těchto akcí.
Úkoly produkčního týmu a způsob jeho tvorby. Bezpečnost při realizaci hromadných akcí.
Zásady propagace a modely financování akce.
7. Filmová produkce
Film a filmový průmysl. Filmové dílo z hlediska autorského práva.
Fáze výroby filmu a jejich specifikace.
Význam a úloha producenta. Rozpočet filmu. Námět a scénář.
Filmový štáb a jeho pracovní pozice, natáčecí plán.
Význam postprodukce u filmového díla. Distribuce filmu, distribuční společnosti.
8. Produkce a realizace divadelního představení
Divadelní síť v ČR, typologie divadel. Divadelní scény a soubory.
Organizace provozu divadla. Činnost organizačních složek divadel, divadelních souborů a jejich členů.
Dramaturgický plán. Fáze přípravy a realizace divadelního představení
Divadelní provoz. Pracovní právo v divadelním provozu, specifické pracovní pozice.
9. Produkce rozhlasových projektů a online propagace
Druhy rozhlasových a webových projektů; jejich realizace.
Mediální trh a jeho segmentace dle typologie rozhlasových stanic a pořadů.
Specifika práce produkčního v rozhlase. Příprava a realizace rozhlasového pořadu.
Současné trendy a technologie v rozhlasové tvorbě, DAB, podcast.
Práce produkce v oblasti tvorby a správy webu.
Online marketing na sociálních sítích.
10. Ochranná známka, ochranná značka
Zákon o ochranných známkách a práva s ním spojená.
Význam, přihláška a zápis ochranné známky, její použití a zánik.
Firemní kultura - image, goodwill, firemní identita, logo.
11. Právnické osoby provozující kulturní činnost
Příspěvkové organizace, jejich vznik a pravidla hospodaření.
Neziskové organizace, typologie – obecně prospěšná společnost, zapsaný ústav, zapsaný spolek. Význam neziskových organizací pro spolkový, společenský a kulturní život. Platná legislativa a pravidla pro vznik neziskové organizace.
Obchodní společnosti v oblasti umění, nadace a fondy.
12. Význam managementu a jeho historický vývoj
Definice a pojetí managementu.
Struktura a funkce managementu.
Historický vývoj managementu v etapách.
Management a podnikání, Baťova soustava řízení.
13. Manažerská funkce rozhodování
Význam a fáze rozhodování.
Techniky výběru vhodných alternativ pro rozhodování.
Programová a neprogramová rozhodování.
Rozhodování v podmínkách určitosti a neurčitosti.
14. Manažerská funkce plánování
Podstata a význam plánování.
Druhy plánů z časového hlediska.
Plánovací proces.
Podnikatelský plán, záměr, projekt jako plán.
15. Manažerská funkce organizování
Význam organizování práce.
Dimenze a stupně organizačních struktur.
Kompetence organizování.
Organizování APS skupin.
16. Vedení lidí
Podstata vedení lidí.
Vytváření a analýza pracovních míst.
Výběr, přijetí, adaptace pracovníků.
Motivace a stimulace pracovníků.
Hodnocení a odměňování pracovníků.
17. Řízení lidských zdrojů - personalistika
Personální složky a jejich obsah.
Vzdělávání a rozvoj pracovní síly.
Péče o pracovníky a pracovní vztahy.
Rozmisťování pracovníků.
18. Kontrola a její význam v managementu
Podstata kontroly v pracovním a prodejním procesu.
Druhy, metody a formy kontroly.
Fáze kontrolního procesu.
Kontrolní techniky, informační technologie a jejich využití při kontrole.
19. Základní analýzy v managementu
SWOT analýza.
SMART cíle.
VRIO analýza.
Analýza PERT.
20. Osobnost manažera, styly manažerské práce
Charakteristika jednotlivých typů manažerů.
Manažerské styly vedení.
Role a potenciál manažera.
Manažerské dovednosti.
21. Komunikace v managementu
Definice a funkce komunikace ve firmách.
Proces komunikace, komunikační šum.
Výběr média a kanálu k přenosu komunikace.
Prvky komunikace.
22. Manažerská psychologi
Tvořivost a motivace v práci manažera.
Psychologie práce a sociální psychologie.
Personální, inženýrská psychologie a ergonomie pracovního prostředí.
Poradenství a personální audit v managementu.
23. Management kvality, znalostní a informační management
Význam jednotlivých pojmů.
Nastavení řídících dokumentů pro kvalitu procesů, certifikáty kvality.
Zdroje informací, informační systémy.
Znalostní management z jednotlivých pohledů, způsoby produkce znalostí.
24. Time a risk management
Význam pojmu time management.
Strategie a techniky time managementu.
Význam pojmu risk management.
Druhy rizik v procesu poskytování služeb, řízení a metody stanovení rizik.
Praha, 30. 9. 2022 Mgr. Ing. Jiří Smejkal, Ph.D., MBA
ředitel školy