Novomeského 2139/1, Praha 4, 149 00
+420 267 915 120
info@eduso.cz

Profilová část maturitní zkoušky

 

 

Zkoušky z ČJL a cizího jazyka by se měly konat vždy formou písemné práce a formou ústní zkoušky (před zkušební maturitní komisí). Ve školním roce 2020/2021 se budou konat zkoušky z jazyků pouze formou ústní zkoušky.

Nově bylo stanoveno, že ČJL a ANJ se stávají zkouškami nepovinnými. V případě, že je žák konat nebude, nebudou součástí jeho hodnocení na maturitním vysvědčení.

Písemnou práci ale musí konat ti, kdo by museli konat v rámci opravné zkoušky písemnou práci z jazyků. Ti ji budou konat i v jarním zkušebním období 2021 za předpokladu, že v jejich řádném termínu konání MZ byla písemná práce povinnou součástí zkoušky společné nebo profilové části.

Při konání písemné práce každý žák sedí v samostatné lavici.

V jedné učebně může být nejvýše14 žáků s PUP.

Zadání písemné práce jsou stejná pro všechny žáky oboru. Žáci ji konají ve stejný den a čas.

 

6.1          Písemná práce z ČJL

Písemná práce se ve školním roce 2020/2021 koná pouze pro ty, kdo by museli konat v rámci opravné zkoušky písemnou práci z jazyků. Ti ji budou konat i v jarním zkušebním období 2021 za předpokladu, že v jejich řádném termínu konání MZ byla písemná práce povinnou součástí zkoušky společné nebo profilové části.

Trvá nejméně 110 minut včetně času na volbu zadání.

Žáci mají možnost použít Pravidla českého pravopisu. Písemnou prací z ČJL se rozumí vytvoření souvislého textu odpovídajícího slohové práci, jehož minimální rozsah je 250 slov.

Žákovi s PUP se na jeho žádost prodlužuje doba konání písemné práce z ČJL o 40 %.

ŘŠ stanoví nejméně 4 zadání, která se žákům zpřístupní bezprostředně před zahájením zkoušky. Po zahájení si žák jedno téma zvolí. Zadání obsahuje název, způsob zpracování a popřípadě výchozí text.

 

6.2          Písemná práce z cizího jazyka

Písemná práce se ve školním roce 2020/2021 koná pouze pro ty, kdo by museli konat v rámci opravné zkoušky písemnou práci z jazyků. Ti ji budou konat i v jarním zkušebním období 2021 za předpokladu, že v jejich řádném termínu konání MZ byla písemná práce povinnou součástí zkoušky společné nebo profilové části.

Trvá nejméně 60 minut včetně času na volbu zadání.

Žák může použít překladový slovník.

Písemnou prací z ANJ se rozumí vytvoření souvislého textu v celkovém minimálním rozsahu 200 slov.

ŘŠ stanoví 1 nebo více zadání, která se žákům zpřístupní bezprostředně před zahájením zkoušky. Po zahájení si žák jedno téma zvolí. Zadání obsahuje název, způsob zpracování a popřípadě výchozí text.

 

6.3          Ústní zkouška z ČJL

Příprava k ústní zkoušce trvá 20 minut. Ústní zkouška trvá nejdéle 15 minut.

Ústní zkouška z ČJL zachovává obdobné znaky jako v letech minulých.

ŘŠ určí nejméně 60 literárních děl (školní seznam četby). Z tohoto seznamu v souladu s kritérii žák připraví vlastní seznam 20 literárních děl. Ten odevzdá ŘŠ nejpozději do 31. 3. (jarní MZ) nebo do 30. 6. (podzimní MZ).

Bezprostředně před zahájením přípravy k ústní zkoušce si žák vylosuje číslo pracovního listu.

V jednom dni nelze losovat dvakrát pracovní list ke stejnému literárnímu dílu.

Ústní zkouška se uskutečňuje formou řízeného rozhovoru s využitím pracovního listu obsahujícího úryvek z konkrétního díla. Součástí pracovního listu je i zadání ověřující znalosti žáka vztahující se k učivu o jazyce a slohu.

 

6.4          Ústní zkouška z cizího jazyka

Příprava k ústní zkoušce trvá 20 minut. Ústní zkouška trvá nejdéle 15 minut.

ŘŠ stanoví minimálně 20 témat (max. 30).

Ústní zkouška koresponduje s podmínkami zkoušek z cizího jazyka v letech předcházejících.

Všechny zkoušky musí být monotématické.

Ústní zkouška se uskutečňuje formou řízeného rozhovoru s využitím pracovního listu obsahujícího 1 nebo více zadání ke konkrétnímu tématu. Součástí pracovního listu je zadání ověřující znalost terminologie vztahující se ke vzdělávací oblasti odborného vzdělávání.

Bezprostředně před zahájením přípravy k ústní zkoušce si žák vylosuje jedno téma. V jednom dni nelze losovat dvakrát stejné téma.

 

6.5          Nahrazující zkouška

Zkoušku z cizího jazyka lze nahradit výsledkem standardizované zkoušky na úrovni maturitní zkoušky, nejméně však na úrovni B 1 podle SERR. Nahradit lze jen profilovou část MZ.